EMİTT Fuarı’nda Diyarbakır’a büyük ilgi
EMİTT Fuarı’nda Diyarbakır’a büyük ilgi,emitt,fuarı,nda,diyarbakır,a,büyük,ilgi

Dünyanın 6. büyük Turizm Fuarı olan EMİTT Fuarı Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. 60 ülkeden 4 bin katılımcının davet edildiği fuar, açılış konuşmalarıyla başladı.

Açış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul’un en önemli marka değerinin turizm olduğunu ifade etti. Fuardaki yüksek katılım oranınıın bu yıl turizm açısından başarılı bir yılın göstergesi olduğunu belirten Mutlu “Bu fuar bu misyonu üstlenecek” dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut ise EMİTT’in son yıllarda hızlanan turizm yatırımlarının Anadolu’ya açılmasında önemli rol oynadığını söyledi.  Barut;Yemen, Tunus ve Mısır’da yaşanan siyasi çalkantıların uzun vadede tüm turizm endüstrisini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.

Turizm barışı kuracak sektördür

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay  da turizmin, getirdiği ekonomik payın yanı sıra dünyadaki insanları birbiriyle tanıştıran, birbiriyle barıştıran ve barışı kuracak olan sektörlerin başında geldiğini söyledi. Türkiye’nin turizm sektöründe dünyada 7. sırada yer aldığını belirten Günay, yıllık turist sayısının 28.7 milyona ulaştığını, bu sayının gelecek yıl 30 milyona ulaşacağını söyledi. Günay, “Bir dönem yılda 1 milyon turisti ağırlamak bile hayaldi. Cumhuriyetin 100. yılında 50 milyonu geride bırakacağız” şeklinde konuştu. Mısır ve Tunus’ta yaşanan krizi anımsatan Günay, “Komşularımızın kriz içinde değil, barış içinde olmasını isteriz. Dünyada barış olursa ülkemizde de barış olur. Gelişme ve kalkınma için barışa ihtiyacımız var” diye konuştu. Konuşmaların ardından fuarın kurdelası kesildi ve standlar gezildi.

Diyarbakır standına ziyaretçi akını

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Vali Yardımcısı Memduh Tura, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İLhan Karakoyun, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Diyarbakır İl Kültür Müdürü Tevfik Arıtürk, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Diyadin Gezer  standı ziyaret eden konukları ağırladı. Standı ziyaret eden konuklar Baydemir’le sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Standda halay çekildi

Baydemir standı ziyarete gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya Diyarbakır çöreği ve dolma ikram etti. Diyarbakır türkülerinin çalındığı stantta, kenti tanıtan “Taşlar ve Düşler” belgeselinin CD ve kitapçığı ile çeşitli broşürler dağıtıldı. Ayrıca ziyaretçilere dolma, Diyarbakır çöreği, cevizli sucuk ve peynir ikram edildi. Sanatçı Bedri Ayseli’nin canlı performansla okuduğu Diyarbakır türkülerine konuklar alkışlar ve halaylarla eşlik  etti.

Standda ayrıca Mezopotamya’nın kendine has çini sanatını korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan Nujen Çinicilik’ten Sanatçı Yekbun Yaş tarafından hazırlanan eserler sergilendi. Öte yandan Baydemir Adıyaman, Şırnak, Urfa ve Rize’nin daveti üzerine standlarını ziyaret ederek sohbet etti.