Diyarbakır ‘turizmi desteklenecek kentler’ listesine alınmalı
Diyarbakır ‘turizmi desteklenecek kentler’ listesine alınmalı,diyarbakır,turizmi,desteklenecek,kentler,listesine,alınmalı

Diyarbakır’da ilk defa yapılan ve kentin tarihi ve kültürel özelliklerini öne çıkararak yatırımcıları, turizm acentalarını kente çekmeyi amaçlayan Diyarbakır Turizm Konferansı’nda açış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Osman Kavala’nın yaptığı “Diyarbakır Turizm Altyapısı ve Tarihi Mekanların Turizme Kazandırılması” başlıklı ilk oturuma geçildi. Oturumda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Hüseyin Akdoğan, Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Özgen, Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenan Haspolat ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akçan birer sunum yaptı.

Diyarbekir Kalesi’nden Notlar

Sunumunu, “Diyarbekir Kalesi’nden Notlar” başlığı ile yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentte yer alan Surlar, Ongözlü Köprü, Meryem Ana Kilisesi, Ulucami gibi tarihi mekanlarını ve kültürel dokusunu slaytlar eşliğinde anlattı. Baydemir, tarihi ve kültürel dokunun yanı sıra göç nedeniyle tarihi yapıların gördüğü zararları ve 10 yıllık yerel yönetimler deneyimleri boyunca bu yapıları kurtarmak ve görünür kılmak için yaptıkları çalışmaları da anlattı. Baydemir, tarihi surların çevresine yönelik yaptıkları çalışmaları anlatması esnasında salonda bulunanlarca uzun süre alkışlandı.

Vicdanımızdan bir parçayı yitirdik

Baydemir sunumunun ardından kısa bir konuşma yaptı. Bölgede uzun yıllar devam eden ve son olarak Diyarbakır’ın Lice ilçesinde askerlerin yaşamını yitirmesi ile ilgili olarak konuşan Baydemir, “Bu ülkenin herhangi bir yurttaşı, adı soyadı, kimliği, giysisi, dini, lisanı ne olursa olsun 21. yüzyılda, eğer çatışmada yaşamını yitiriyorsa, o, bizim yüreğimizden, vicdanımızdan bir parçamızı yitirdiğimiz anlamına geliyor. Bugün yüreğimizden bir parçayı yitirdik. Ve yüreğimizden bir parçayı memleketine uğurluyoruz. Keşke böyle değil, başka türlü olsaydı” dedi. Kentlerin artık cenazeleri karşılamaması gerektiğini de ifade eden Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne bu kent ne de başka bir kentimiz artık cenazeleri karşılamamalı. Artık buna bir son vermeliyiz. Buna son vermenin bir diğer yolu da bu yatırımları gerçekleştirmektir. İnsanlarımızın tümünü mutlu kılabilmektir. Hiçbir insanımız ‘Benim kaybedecek neyim var?’ sorusuna yanıt vermemeli. Eğer verirse orda oturup düşünmemiz lazım. Bu itibarla da ben geleceğe umutlu bakıyorum. Mutlaka ama mutlaka bu anlamsız çatışmayı sonlandıracağımıza inanıyorum. Mutlaka bütün insanlarımızın yaşamına kaybetmeyi göze alamayacağı ekonomik, sosyal, kültürel, değerleri katabileceğimize inanıyorum.”

Diyarbakır Stratejik Eylem Planı’nda yok

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023’e kadar uygulayacağı Stratejik Eylem Planı’nda, 10 “Kültür Temalı Marka Kentler”, 7 “Kongre ve Fuar Merkezi Gerçekleştirilmesi Öngörülen Kentler” ve son olarak 3 “İnanç Kültür Koridorları İlan Edilen Kentler” listelerinde Diyarbakır’ın bulunmadığını vurgulayan Baydemir, “Bu listeler neredeyse 10 yıllık listeler. Yani 10 boyunca bu listeler içinde yer alamayacağız anlamına geliyor. Bu listeler içerisinde olmamızın anlamı ne? Bütün bunların anlamı şudur. Bir takım destekler, bir takım finanslardan, propagandalardan yoksun kalacağız anlamına gelmektedir” dedi. Baydemir Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde Diyarbakır’ın sözkonusu listelere alınması için görüşmeler yaptıklarını da söyledi.

Baydemir destek istedi

Baydemir, yerel dinamikler, Valilik, belediyeler, odalar, STK’lar, acentalarla birlikte çalışacaklarını kaydetti. “Diyarbakır birlikte çalışmanın gücünün ne olduğunu keşfetti, farkına vardı. Bundan da asla vazgeçmeyeceğiz. Ama bununla beraber, sadece yerel dinamikler, yerel güçler, yerel imkanlarla bu hazineyi hayata geçirme şansına sahip değiliz. Bu itibarla da desteğinize ihtiyacımız var” şeklinde konuşan Baydemir, salonda bulunan TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür’den bu konuda söz almak istediklerini de sözlerine ekledi.

Anket formu dağıtıldı

Diğer yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Kültür Daire Başkanlığı tarafından “Diyarbakır İli Turizm Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir anket formunu salonda bulunan konuklara dağıttı. Ankette, “Diyarbakır’da turizm sektöründe yaşanan sorunları önem derecesine göre sıralayınız” ve “Diyarbakır’da turizmin gelişmesi için çözüm önerilerini önem derecesine göre sıralayınız” soruları yer aldı.