Diyarbakır`ın turizm potansiyeli tartışıldı
Diyarbakır`ın turizm potansiyeli tartışıldı,diyarbakır,ın,turizm,potansiyeli,tartışıldı

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla DİSİAD'ın düzenlediği panel Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleşti. Panele Vali Mustafa Kıraç, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Fırat Anlı, AKP'li milletvekilleri, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, meslek örgütü temsilcileri, işadamları ve çok sayıda kişi katıldı Tigris Oda Orkestrası'nın Kürtçe ve Türkçe seslendirdiği dinletiyle başlayan panelde açılış konuşmasını DİSİAD Başkanı Burç Baysal yaptı. Baysal, çatışma ortamı ve yetersiz altyapı nedeniyle son 20-30 yıldır bölgenin kalkınması adına onlarca teşvik paketi açıklandığını ancak yine de bölgede birkaç fabrika dışında bir şey yapılmadığını anımsattı. Bugün her iki konuda bölgede gelişme olduğunu belirten Baysal "En azından barış sürecindeyiz" dedi Bölgenin tahrip olan ekonomisinin de barış süreci ile birlikte tekrar gündeme getirmek istediklerini ifade eden Baysal, bölge ekonominin toplanmasının yanı sıra yaraların sarılmasında turizme de önemli bir rol düşeceğinin altını çizdi. Baysal, "Turizm ekonomik gelişme ve iş yaratmanın önemli bir aracıdır ve kırsaldan, kentlere, tüm bölgeye kadar çarpan etkisi üretimden tüketime kadar çok fazladır. Kalkınmaya etkisi yüksek bir alandır" dedi. . Diyarbakır-Erbil uçuşları başlatılmalıdır Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar Diyarbakır'ın müthiş bir turizm potansiyeli olmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını aktardı. Geçen yıl gelen turist sayısının ancak 20 bini aştığına işaret eden Sayar, "Yılda 1 milyon turistin gelmesi, Diyarbakır’a 1 milyar doların gelmesidir. Diyarbakır, yılda 5 milyon turisti ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir. Turizmdeki payımızın artması için havaalanının acilen uluslararası uçuşlara açılması lazım. Diyarbakır-Erbil uçuşları başlatılmalıdır” diye konuştu. Surlarla ilgili farkındalık yarattık Konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek de"Kentlerin kimlikleri vardır ve o kimlikle özdeşleşirler" diyerek, kentin tarihsel geçmişi, toplumsal dokusu, ekolojik potansiyeli ve jeopolitik konumu açısından dünya üzerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin kente biçtiği vizyonun bir gereği olarak, Surlar ve Hevsel Bahçeleriyle ilgili çalışmayı esas alan imar planı başlattıklarını hatırlatan İpek, bu planın bir parçası olarak, sur içi koruma amaçlı imar planını oluşturduklarını söyledi. Surlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Diyarbakır ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Diyarbakır surlarını UNESCO Dünya Mirası Listesi'ni alınması yönündeki taleplerini ilettiklerini belirten İpek, ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, Çankaya Köşkü'ne çıkarak, 21 maddelik bir sunum yaptığını bildirdi. 12 Aralık 2011'de Alan Başkanı'nı atayıp, alan yönetim planını hazırlayarak, teknik çalışmalara hız verdiklerini belirten İpek, süreci şöyle anlattı: "Bu kapsamda, UNESCO Dünya Kültürel kriterlerine göre hazırladığımız taslak dosyayı Eylül 2013'te Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden UNESCO Dünya Kültürel Miras Sekreterya'sına ilettik. Taslak dosya UNESCO uzmanları tarafından incelemeye alınırken, asıl dosyayı şubat 2014'te aynı yolla UNESCO'ya sunduk." İpek, "Büyükşehir Belediyesi olarak bu büyük mirasın korunması için elimizden gelen çabayı sürdüreceğiz. Bu toplantıdan çıkacak sonuçların da kent turizminin canlanması açısından olumlu olacağını umut ediyorum" diye konuştu. Vali Mustafa Cahit Kıraç da somut ve soyut kültürel mirası ortaya çıkarmak ve tanıtmak içinçaba sarf ettiklerini belirterek, yaptıkları çalışmaları anlattı. Kıraç, Diyarbakır'ın değişim sürecinden olumlu yönde etkilenen ama sahip olduğu zenginliklerle kıyaslandığında değişimi geciken bir kent olduğunu söyledi. Açılış konuşmalarının ardından yapılan ilk oturumda Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen; UNESCO sürecinde Suriçinde yaptıkları çalışmalar, Diyarbakır'da turizmle alakalı planlama boyutuyla yapmış oldukları ve hedefledikleri çalışmaları anlatan bir sunum yaptı.

Bu İçerik 22.04.2014 Tarihinde Güncel Kategorisinde Yayınlanmıştır