Baydemir: Turizm barış projesidir, sizler barış elçilerisiniz
Baydemir: Turizm barış projesidir, sizler barış elçilerisiniz,baydemir,turizm,barış,projesidir,sizler,barış,elçilerisiniz

Diyarbakır Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin 5 öğretmen ve 40 öğrencisi Turizm Haftası dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Baydemir, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız ile birlikte konuklarını karanfille karşıladı. Ziyarette Okul Müdür Yardımcısı Aydın Çelik, Büyükşehir Belediyesi’nin stajyer öğrenci kabul etmesini istedi. Çelik ayrıca Turizm Uygulama Oteli konusunda Baydemir’den destek talep etti. Baydemir de Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı bünyesine yılda 5 stajyer öğrenci kabul edeceklerini söyledi. Turizm Uygulama Oteli konusunda da ricacı olmak üzere girişimde bulunacağını söyledi.

‘Turizm en güzide sektör olacaktır’

Diyarbakır’ın kültürel dokusu ve zenginliğinin kentin istihdam sorununa çözüm olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Baydemir, “Şu an okuduğunuz bölüm bundan 5-6 yıl sonra Diyarbakır’ın en güzide sektörü olacaktır. İnşallah hiçbiriniz işsiz kalmayacaksınız” dedi. “Turizm öncelikle bir ekonomik kalkındırma projesidir ama aynı zamanda turizm bir hoşgörü projesidir. Karşılıklı birbirini tanıma ve birbirinin varlığına saygı duyma projesidir” diyen Baydemir, turizm potansiyeli gelişmiş ülkelere bakıldığında inançlara, etnik ve kültürel kimliklere, dillere saygı olduğunu söyledi. Öğrencilere “Turizm bir barış projesidir sizler de barış elçilerisiniz, kültür elçilerisiniz” diye hitap eden Baydemir, turizm sektörü içinde çalışan veya çalışacak olan bütün insanları bu şekilde gördüğünü belirtti.

‘En az üç dil öğrenin’

Öğrencilerin eğitim dilinin Türkçe olmasından dolayı zaten Türkçeyi iyi kullandığını anımsatan Baydemir, bunun yanında ana dili olan Kurmanci veya Zazakiyi de mutlaka öğrenmeleri gerektiğini önerdi. Suriye, Irak ve İran’la çok ciddi bir turizm potansiyeli bulunduğunu ifade eden Baydemir, yapılan kongre ve fuarlarda, otel ve restoranlarda Kürtçe bilen elemanlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkçe ve Kürtçe bilmenin de yeterli olmadığını vurgulayan Baydemir, mutlaka İngilizceyi veya Fransızcayı ya da Almancayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Bir turizm elemanının en az üç dil bilmesi gerektiğini öğrencilere anlatan Baydemir, Büyükşehir Belediyesi Turizm Koordinatörü Metin Özçelik’in 4 dil bildiği örneğini verdi.

İnançlara saygı duymamız gerekiyor

“Elbette her birimiz kendi inancımızı yaşayacağız” diyen Baydemir, bunun yanında farklı inançlara saygı duyulması gerektiğini söyledi. Baydemir, “Camiyi nasıl Allah’ın evi olarak görüyorsak kiliseyi, havrayı, cemevini de öyle görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘Dünyayı Diyarbakır’da buluşturmak mümkün’

Çin Seddi’ni gördüğünü ve yılda 3 milyon turistin gidip ziyaret ettiğini anlatan Baydemir, “Ama kentimiz Diyarbakır dünyadaki nadide şehirlerden biridir. Diyarbakır Surlarının eşi benzeri yoktur” diye konuştu. Diyarbakır’ın Suriçi’ndeki potansiyelini açığa çıkarmak için çaba içinde olduklarını ifade eden Baydemir, dünyanın insanlarını bu kentte buluşturabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Baydemir daha sonra öğrenci ve öğretmenlere içinde Diyarbakır’ı tanıtan Gezi Rehberi ile cd bulunan çanta armağan etti ve birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Tarihi mekanlara gezi düzenlendi

Büyükşehir Belediyesi Turizm Koordinatörü Metin Özçelik, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerine bir kent gezisi yaptırdı. Tarihi Suriçi’ndeki cami, kilise gibi mekanları gezdiren Özçelik, öğretmen ve öğrencileri daha sonra Ongözlü Köprü’ye götürüp bilgi verdi.

Bu İçerik 01.06.2012 Tarihinde Güncel Kategorisinde Yayınlanmıştır