Ali Paşa Camisi ve Medresesi
Ali Paşa Camisi ve Medresesi,ali,paşa,camisi,ve,medresesi

Ali Paşa Camisi ve Medresesi
Turistik Cadde üzerinde, Ali Paşa Mahallesi’nde bulunan Cami, 1534-1537 yılları arasında Diyarbakır Valisi Hadım Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami Mimar Sinan’ın Diyarbakır’daki eserlerinden biridir. Bugün kullanılmayan Şafiler bölümü 1769-1770 yılları arasında eklenmiştir. Ayrıca külliyede Ali Paşa Medresesi, zikirhane, hamam ve  avlunun ortasında bir şadırvan yer almaktadır. Cami minaresi beyaz taşlarla örülmüştür.
Caminin revakı almaşık, diğer duvarları bazalt taşlarla örülmüştür. Kubbenin duvarı bazalt ve kiremit ile almaşık örülmüştür.
Caminin batısında yer alan medrese tek katlı dikdörtgen biçimindedir. Avlunun sağında ve solunda önü eyvanlı olan beşer oda vardır. Avlunun güneyinde yarım sekizgen planlı mescit bölümü yer almaktadır. Burası aynı zamanda derslik olarak da kullanılmıştır.
Medresenin asıl örtüsü toprak iken sonradan onarılarak şimdiki haline getirilmiştir. Bir dönem Düşkünler Evi olarak kullanılan medrese, günümüzde Sur İlçe Kaymakamlığı’na tahsis edilmiştir.

Bu İçerik 13.09.2011 Tarihinde Cami ve Medreseler Kategorisinde Yayınlanmıştır